3D YAZICILAR NE İŞE YARAR?

   Değerli dostlar hepinize merhabalar. Günümüzün son teknolojilerinden olan 3D Yazıcılar hakkında oldukça soru soruluyor. Herkesin merak ettiği bir konu olduğu için ben de kendimce sizi aydınlatmaya çalışacağım.
   Adım adım gidecek olursak önce 3D yi tanıtmak gerekirse herhangi bir resim veya görüntünün aynı anda hem derinlik hem genişlik hem de yüksekliğinin olması halidir. Örnekle anlatmak gerekirse bilgisayar da bir fotoğraf açtınız. Bu fotoğrafın yalnızca genişlik ve yüksekliğini göreceksiniz. Sana ortamda derinliği göremediğimiz için 2D olarak adlandırılır. Sanal ortamda tasarladığımız 3 boyutlu nesneleri reel hayatta katı nesnelere dönüştüren cihazlara 3D yazıclar diyebiliriz. Bu yazıcılarla canımız ne isterse yapabiliriz klonlayabiliriz, 3D tarayıcı ile taradığınız bir cismin çıktısını alabiliriz.
   Tarihine bakacak olursak 3D yazıcılar henüz 20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Son yıllara doğru kendi nesnelerini prototipleyebilen yazıcılar RepRap 3D yazıcılar evlerimize kadar girmiştir. Bu girişimin amacı maliyeti azaltmak ve kullanımı yaygınlaştırmaktır.

   Çalışma prensibine gelecek olursak değerli arkadaşlar 3D yazıcıların çalışabilmeri için 3boyutlu modele, tasarıma ishitaycı vardır. Bilgisayar ortamında AutoCAD, Solidworks gibi bilgisayar destekli programı ile tasarlanmış çizimler veya 3 boyutlu tarayıcı ile taranmış olan nesneler '.stl' uzatntısında dışa aktarılır. 3D yazıcı '.stl' uzantısındaki doyayı algılar ve baskı işlemini gerçekleştirir. Baskı işlemine başlamadan önce yazıcının ucunda 'nozzle' diye adlandırılan kafa bölgesinin belirli bir sıcaklığa gelmesi gerekmektedir. Çünkü 3D baskı işlemi eriyen filamentinin katman katman ve üst üste serilmesiyle gerçekleşir. Filamentin düzgün bir şekilde yayılabilmesi için de kafa noktasından çıkarken yüksek sıcaklıkta erime gerekir. Kada noktasından eriyerek çıkan filament yüzeyde yayılır yayılmaz donar ve katı formuna geçer. Tüm katmanlar tamamlandıktan sonra model tamamen formda hazır hale gelir.
   3D yazıcı ile aklına gelen her şeyi yapabilirsiniz. Hediyelik eşyalar, dekorasyon hatta marvel karakterleri bile baskılayabilirsiniz. Futbol seven arkadaşlar da görmüştür illaki futbolcuların kramponlarının altı çoğu zaman 3D baskı ile yapılır. Giyilebilir teknoloji, medikal ve tekstilde de hayatımızın bir parçası olmuş durumda 3D baskılar.




Yorumlar

  1. Yazıcıları bir üst noktaya taşımışlar

    YanıtlaSil
  2. En yakın zamanda eğitim ortamında da kullanılabilir olmasını sabırsızlıkla bekliyorum

    YanıtlaSil
  3. Bilgisayarda çizdiğin soyut malzemeyi somut hale çeviren mükemmel bir icat.

    YanıtlaSil
  4. türkiye ye gelene kadar 100 yıl geçer biz göremeyiz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder