ANAKART ÇEŞİTLERİ
Anakart çeşitleri: XT anakart, AT anakart, ATX anakart, BTX anakart olmak üzere 4 farklı yapıdadır. Bu farklılık anakart boyutları, soket yapıları, vida yerleri, port sayıları, panel bağlantı uçları gibi birçok yapıda kendini gösterir.
XT Anakart: XT anakartlar, ilk kişisel bilgisayarlarda kullanılmıştır. İşlemciler üzerinde sabit olarak bulunmaktaydı. Bu anakartın en büyük dezavantajı işlemci bozulduğu zaman anakartında değişmek zorunda olduğudur şüphesiz.

AT Anakart: AT anakartlar, XT anakartlardan sonra 1982 yılından itibaren kullanılmaya başlamışlardır. ATX anakartlara benzer formdadırlar. Yapısında veriyolu olarak AGP, ISA, PCI kullanılmaktadır. İşlemciler bu anakartlardan itibaren değiştirilebilir konumdadır. Tümleşik olarak gelmez.

ATX Anakart: Bir kaç tane ATX Anakart çeşidi bulunmaktadır. Fakat biz en çok kullanılan Standart ATX Anakart modelini inceleyeceğiz.Standard ATX anakartlar, bilgisayar kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen anakart çeşididir. 1995 yılında Intel firması tarafından geliştirilmiştir. AT anakartların yerini almışlardır.

BTX Anakart: BTX anakartlarda; bilgisayar sistemin güç yönetimi, işlemci soğutma sistemi ve çeşitli donanım birimlerinin yerleşiminde büyük değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu anakart çeşidinin üretimin temel amacı işlemci gibi çok ısınan parçaları daha iyi soğutabilmektir. Bunun için BTX’lerde işlemci etrafındaki çeşitli bağlantılar ve elektronik elemanlar anakartın daha farklı yerlerine taşınmışlardır.

Anakart Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anakart seçimine ilk önce anakart boyutunu belirlemekle başlanmalıdır. Çünkü kullanacağınız anakart seçtiğiniz kasanın içine sığacak boyutta olmalıdır.
Alacağınız işlemci ve ram de anakartla uyumlu olmalıdır. Çünkü her işlemci ve ramler anakarta takılmaz. Anakart modellerinin çeşitli özellikleri vardır. Anakart özellikleri deyince; anakart veri yolları, anakart parçaları, pin sayıları, soğutma sistemlerinin bağlantıları ve anakart soketleri gibi birçok farklılıklar bulunmaktadır. Bunlara özellikle dikkat etmemiz gerekmektedir.
Gelelim ekran kartımıza, Ekran kartının anakarta takılması için gerekli olan en temel ihtiyaç geniş alandır. Eğer oyun oynamıyorsanız veya grafik kalitesi gerektiren programlar kullanmıyorsanız. Alacağınız anakartın üzerindeki tümleşik ekran kartı işinizi görecektir. Fakat tam tersi iseniz yani oyun oynuyorsanız veya Autocad ve Adobe Photoshop gibi programlar kullanıyorsanız iyi bir ekran kartına ihtiyacınız var demektir. Bu durumda kullanacağınız ekran kartının seçeceğiniz anakart tarafından destekleniyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde yeni bir anakarta ihtiyacınız olabilir. Bu da hiç yoktan size extra bir maliyet demektir. Bu yüzden tüm bu durumlar baştan düşünülmelidir. Günüzmüzde bu tarz sorunlarla fazla karşılamıyoruz. Çünkü yeni nesil anakartlar son model ekran kartlarını da desteklemektedir. Yeter ki kasanızda fazlaca yer olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder