AMD vs NVİDİA KARŞILAŞTIRMASI

   Değerli dostlar geçen yazımızda işlemcide iki devi konu almıştık. Şimdi ise ekran kartının iki devini ele alalım. Bunlar AMD ve NVİDİA'dır. Hayalinizdeki bilgisayar kasasını toplamak istiyorsunuz. Düşünün ki en büyük oyunları en yüksek grafik çözünürlükleriyle oynamak istiyorsunuz. İşte o zaman ihtiyacınız olan en büyük donanım birimi ekran kartıdır. Peki ne marka ekran kartı almanız gerekiyor. Hangisi daha uzun ömürlü ve stabil çalışıyor. Bu konuda bilmemiz gereken iki şey var. Birisi fiyat performans veren AMD diğeri ise gücüyle bilinen NVİDİA. Peki gelin bu iki devi ele alalım. Öncelikle yazılımdan ve sürücülerden yola çıkalım.
   Nvidia'nın Geforce Experience programı oyunlarda ekran görüntüsü almanızı ve hatta yayın yapmanızı sağlar. Bu yüzden en iyi oyun yazılımı olarak gösteriliyor diyebiliriz, öte yandan AMD'nin Radeon Crimson ReLive yazılımı ise henüz böyle bir başarıya ulaşmış diyemeyiz. Nvidia oyunların çözünürlüklerini ve grafik ayarlarını tamamen sizin bilgisayarınıza uyarlar. Yani bilgisayarınızın özelliklerine göre oyunu maksimum ayarlarda oynayabilirsiniz. AMD'nin Radeon Crimson ReLive 2016'nın sonlarına doğru oyunlarda canlı yayın yapabilme özelliği sunmuştur. Ayrıca oyun oynarken maksimum güç verimliliği alabilir, kare sayılarını donanım seviyesinde sınırlayabilirsiniz. Bunları gördükçe insanın kafası karışmıyor değil değil mi? 
   Şüphesiz ki iki firma da birbirlerinin hatalarından yola çıkarak biz kullanıcılarına en iyi ekran kartlarını sunmak için çabalıyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki 4K oyun oynamak istiyorsanız adresiniz kesinlikle NVİDİA olmalıdır. Çünkü bu konu da AMD'nin epey ilerisindedir.
   Dilerseniz gelin bu iki devin en son çıkan ekran kartlarına bakalım ve kararı size bırakalım...




NVİDA GEFORCE RTX 2080 Tİ

    İsmi bile çok asil değil mi?
Bellek Boyutu : 11GB
Bellek Türü : GDDR6
Bellek Hızı : 1750 MHz
Bellek Hızı (Efektif) : 14140 MHz
GPU Çekirdeği : 4352 birim
Bellek Arayüzü Genişliği : 352 bit
Bellek Bant Genişliği : 616GB/s
Çözünürlük Desteği : 7680x4320
Fiyat Aralığı : 9500TL - 12000TL

AMD RADEON VII

   Bu arkadaşın ismi her ne kadar basit kalmışsa da özellikleriyle konuşuyor diyebiliriz.
Bellek Boyutu : 16GB
Bellek Türü : HBM2
Bellek Hızı : 1000 MHz
Bellek Hızı (Efektif) : 2000 MHz
GPU Çekirdeği : 3840 birim
Bellek Arayüzü Genişliği : 4096 bit
Bellek Bant Genişliği : 1024GB/s
Çözünürlük Desteği : 5120x2880
Fiyat Aralığı : 5500TL - 6500TL

   Genel olarak baktığımız zaman Nvidia RTX 2080 ti özellik olarak üstün görünüyor. Fakat işin içine fiyat girince insan düşünmeden edemiyor değil mi? Burada iş tamamen sizde ve cebinizde bitiyor değerli dostlar. İstediğiniz sadece özellik mi yoksa cebinizde para mı ? Öncelikle buna karar vermeniz gerekir.

Yorumlar

  1. site tasarımı ve makale yazısı çok güzel olmuş .

    YanıtlaSil
  2. Anlatimlariniz cok degerli teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Açıklamalariniz icin teşekkür ederim 😉

    YanıtlaSil

Yorum Gönder