BİLGİSAYAR DEPOLAMA BİRİMLERİ ARALARINDAKİ FARKLAR

   Bilgisayarımızda depolama birimleri olmadan hiçbir şeyi kayıt altına alamayız. Hiçbir veriyi saklayamayız. Bu nedenle depolama birimleri de bilgisayaerlar için vazgeçilmez donanım birimidir. Depolama birimleri yani HDD ve SSD arasındaki farkları ele almak istiyorum. Öncelikle bu işin atası HDD diyebiliriz çok uzun yıllardır geçerliliğini korumaktadır. SSD ise son yıllarda ortaya çıkmış ve vazgeçilmez olmuştur.
   HDD fiyat olarak ucuz olduğundan kapasite olarak büyük olabilir  2TB, 4TB gibi fakat SSD nin çalışma mantığı hız olduğu için fiyat olarak pahalıdır. Bu yüzden fiyatı düşürmek için boyutu da düşürmek gerekir 128 GB 256 GB gibi.

    HDD Diskler: Birden çok parçası bulunan Hard Disklerin işlemleri gerçekleştirebilmesi adına parçalarının her birinin stabil bir şekilde çalışması gerekmektedir. HDD'lerin okuma-yazma hızlarındaki performansları ne kadar iyi olursa olsun SSD'lerin yanına varabilecek kadar değildir. HDD'lerin daha yüksek gecikme süreleri, daha uzun okuma-yazma süreleri, daha fazla performans kayıpları ve daha az zamanları bulunmaktadır. En yüksek HDD çalışma hızı 7200RPM'dir.
   SSD Diskler: SSD Diskler HDD Disklere göre daha az bileşenlerden oluştukları için performans açısından çok daha tutarlı ve daha kalitelidir. Ancak SSD diskler de kendi içlerinde değişiklikler gösterebilmektedirler. DRAM SSD'ler piyasada bilinen en yüksek hıza sahip depolama birimidir ancak NAND teknolojisine sahip SSD Diskler ise % 85 oranında çok daha fazla performans gösterdikleri için en iyisi olarak bilinir.
Bu iki depolama biriminin de en sevindirici yanı bilgisayara istediğiniz kadar takabilirsiniz. Bu nedenle bilgisayarınızın sistemini SSD hardiskine kurarak bilgisayarınızın hızlı çalışlmasını sağlayabilir. Resim, müzik, oyun gibi dosyaları da HDD depolama biriminde tutarak fazla ücret ödemeden ikisini de halletmiş olursunuz.

Yorumlar

Yorum Gönder