BİLGİSAYAR DEPOLAMA BİRİMLERİ

                             DEPOLAMA BİRİMLERİ

   HDD'yi çok basit tanıtmak gerekirse bilgisayarlarda kullanılan veri depolama aygıtı diyebiliriz. HDDler sabit disk ya da harddisk olarak adlandırılabilir. Bu harddiskler zamanla küçülerek bir ele sığabilir konuma gelmiştir. Fotoğrafvideo, ses, program verileri ve yazılımlarla veri tabanları HDDler vasıtası ile saklanır. Günümüzde yapılan işlemin boyutu eğer ramin kaldıramayacağı büyüklükteyse HDD de yardımcı işlev birimi olarak kullanılır. Harddisklerin boyutları da zamanın ilerlemesiyle ve dosya boyutlarının büyümesiyle birlikte artmıştır. Her şey gibi hddlerinde tahtını sallayan bir donanım birimi var elbette buna da SSD ve SSDv2 adları verilmiştir. Bunlar boyut olarak çok küçük olmakla beraber hız olarak HDD'den kat ve kat daha hızlı çalışmaktadırlar. SSDv2 ler tip olarak laptop ramlarine benzemektedir. En hızlı çalışan harddisk SSDv2 dememizde bir sakınca görmüyorum açıkcası.
   Bu yazımda harddisklerin çalışma sisteminden bahsedip konuyu kapatacağım.





(ALINTIDIR)...
   Verilerimizi kalıcı olarak saklamak için kullanılan bir saklama birimidir. Sabit disk döner bir mil üzerine sıralanmış, metal veya plastikten yapılma ve üzeri manyetik bir tabaka ile kaplı plakalar ve bu plakaların alt ve üst kısımlarında yerleşen okuma/yazma kafalarından oluşur. Veriler sabit diskteki bu manyetik tabakalar üzerine kaydedilir. Verilerin kaydedilmesinde mıknatıslanma mantığı kullanılır. Mıknatısın iki kutbu dijital olarak 1 ve 0 ‘ı temsil eder. Verilerimiz böylece küçük mıknatıslar halinde bu manyetik ortamlara yazılırlar. Bu manyetik tabakaların üstü dairesel çizgilerle örülüdür. Bunlara iz (track) denir. Sabit disk’te birden fazla plakalar üst üste dizilmiştir. Bu plakaların hem alt hem de üst tarafına bilgi yazılabilir. Herbir plaka üzerinde altlı-üstlü yerleşen ve herbirinin ortadaki mile uzaklığı aynı olan izlerin oluşturduğu gruba silindir ismi verilir. Sabit disk üzerinde herbir yüz bir kafa tarafından okunmaktadır. Bu nedenle kafa ve yüz aynı terime karşılık gelir. İz yapısını pasta dilimi şeklinde bölünmesiyle oluşan ve sabit disk üzerinde adreslenebilir en küçük alana denk gelen parçaya ise sektör (Sector) adı verilir ve bir sektörün barındırabileceği veri miktarı 512 byte uzunluğundadır. Bu sektör, kafa ve izler sabit diskte verinin adreslenmesi için kullanılırlar. Şuan adreslemede kullanılan iki yöntem vardır. Bunlardan ilki CHS olarak adlandırılan Cylinder-Head-Sector konumlarının verilmesi ile 3 boyutlu olarak dosyanın yerinin bulunması ikincisi ise LBA (Logical Block Adressing – mantıksal kütük adreslemesi) adı verilen tek boyutlu adresleme yöntemidir. Günümüzde kullanılan iki tip sabit disk arabirimi vardır. Bunlar IDE ve SCSI’dir.(ALINTIDIR).

Yorumlar

  1. Video_on_Video | youtube.com | Videodl.cc
    Video_on_Video_24-2-3-1-5. Video_on_Video_24-2-3-1-5. youtube mp3 Video_on_Video_24-2-3-1-5. Video_on_Video_24-2-3-1-5. Video_on_Video_24-2-3-3-1-5. Video_on_Video_24-2-3-1-5. Video_on_Video_24-2-3-1-5. Video_on_Video_24-2-3-1-5. Video_on_24-2-3-1-5. Video_on_24-2-3-1-5. Video_on_24-

    YanıtlaSil

Yorum Gönder