DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR MI? KASA BİLGİSAYAR MI?

   Değerli dostlar bu yazımda günlük hayatta en çok karşılaştığım sorulardan birisi olan diz üstü bilgisayar mı yoksa kasa bilgisayar mı almalıyım? Hangisi daha performanslı? Hangisi uzun ömürlü? gibi soruları cevaplamaya çalışıp bunlar hakkında genel bilgiler vermek istiyorum.



   Performans açısından değerlendirecek olursak şüphesiz kasa bilgisayarlar diz üstü bilgisayarlara göre çok daha performanslı ve uzun ömürlüdür. Çünkü parçaları birebir değiştirme olanağınız daha yüksek ve temizliği rahat ve elverişli olduğunu için bakımdan bir sıkıntısı bulunmaz. Diz üstü bilgisayarların ise genel olarak parçaları ana karta entegre bir biçimde gelmektedir. HDD, Ram dışındaki birimler standart diz üstü bilgisayarlarda değiştirilemez. Örneğin işlemciniz arızalı ise ve yapılamıyorsa değişmesi gerekmektedir. Fakat entegre işlemci olduğunda böyle bir çözüm söz konusu değildir. Güzelim bilgisayar bir anda çöp olabilir. Performans açısından baktığımız da ise değerli dostlar gözle görülür farklar ortaya çıkar . Diz üstü bilgisayarlarda en fazla 2 adet fan bulunur bir de ekstradan bilgisayarın altına soğutucu koyduğumuzu var sayarsak 3 adet oldu. Bileşenler birbirlerine çok yakın ve kapalı bir alanda bulunuyor. Isı akışını sadece bu 3 fan halletmek zorunda tabi bunlarda bir yere kadar yeterli oluyor. Bir zaman sonra bilgisayarınız ısınacaktır hatta el yakacak konuma bile gelebilir. Bunların yanı sıra diz üstü bilgisayarlar için üretilen donanım birimleri boyutları küçüktür. İster inanın ister inanmayın ama bu bile performansı fazlasıyla etkileyecektir. Kasa bilgisayarları ele aldığımızda ise içine istediğimiz kadar fan yerleştirebiliriz. Bileşenleri birbirlerinden uzak monte edebiliriz. Ayrıca işlemci ve ekran kartı gibi en önemli iki parçanın kendisine özgü fanları bulunmaktadır. Dile kolay arkadaşlar 3 fanlı ekran kartları var. ayrıca 3 tane daha taktığımızda ve yan kapağı açarsak 7 fanlı bir kasa ve kolaylıkla hava akışını sağlamış oluruz. Bu etkenler var oldukça ısınma minimuma kadar düşecektir. Performansla alakalı diyeceğim bir husus da kullanılan ekran kartlarıdır. Aynı ekran kartlı iki bilgisayar düşündüğümüzde kasadaki ekran kartı belki 20-25 cm e kadar uzanırken diz üstü bilgisayarda bu rakamlar belki 7-8 cmdir. Şimdi sizde hangisi daha performanslı çalışır? Güç tüketiminde ise ibreler tamamen diz üstünden yana çünkü yukarıda anlattığım ekran kartlarını işlemciler hatta fanları çalıştırmak için ona göre bir güç tükemi gerekiyor. Diz üstünde ise bunun aksine batarya olduğu için şarj edildikten sonra bir müddet hiç elektrik harcamadan kullanabilirsiniz. Bu da gelecek olan elektrik faturasını etkiler. Bu sizin için ne kadar önemli bir sorun bilemem ama yine de söylemek istedim. Ancak arkadaşlar seyahat eden arkadaşlarımız için yapacak çok bir şey yok. Kasa bilgisayar yerine biraz daha fazla ücret ödeyerek diz üstü bilgisayar almalıdırlar. Çünkü kasa bilgisayar ne kadar performanslı olsa da taşımaya el verişli değildir.

   Değerli dostlar bana sorarsanız kısacası seyahat etmiyor ve oyunu çok seviyorsanız gözünüz kapalı kasa bilgisayar almalısınız. Seyahat etmiyor ve oyun oynamıyorsanız diz üstü bilgisayar sizin için ideal. Hem seyahat ediyor hem de oyun oynuyorsanız ise bütçeyi son ana kadar zorlayıp oyuncu diz üstü bilgisayar almanızı tavsiye ederim.
   Değerli yorumlarını bekliyorum...

Yorumlar

Yorum Gönder