EKRAN KARTI NEDİR?

                             EKRAN KARTI NEDİR

   Belki de oyuncuların en büyük gözdesi ekran kartlarıdır.Ekran kartları oyun oynamak için gerekli en büyük donanım aracıdır. Ekran kartı yoksa oyun oynamak için internet sitelerinden öteye geçemezsiniz. Sadece oyun için değil bilgisayarımız içinde vazgeçilmez bir parçadır ekran kartı bunu da göz ardı etmeyelim. Peki nedir bu ekran kartı isterseniz kısaca bunu anlayalım.
   Ekran kartları görüntüyü monitöre aktaran ve görüntü kalitesini belirleyen donanım birimidir. Bunun için sadece ekran kartınızın değil görüntüyü aktardığınız monitöründe özellikleri aynı oranda iyi olmalıdır.
   Geçmişten günümüze farklı ekran kartı çeşitleri gelmiştir. Fakat günümüzde aktif olarak VGA,DVI ve en popüler olan HDMI kullanılmaktadır. Bunlar bütün görüntü modlarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır. Sayısal sinyalleri analog sinyallere dönüştürme yoluyla diğer kartlardan ayrılır. 64 bit veri yolu üzerinde 8 byte ve daha üzeri VRAM kullanan çok hızlı ekran kartlarıdır. VGA ekran kartıyla birlikte renkli monitörlerle kullanılmaya başlanmıştır.
VGA 720p kalitesinde görüntü aktarırken DVI ve HDMI 1080p Kalitesinde görüntü aktarmaktadır.
   Yazımın daha iyi anlaşılması için, bilgisayarda bulunan işlemci bir yazılımı ya da bu yazılımın gerektirdiği grafik ve resimlerin bilgilerini ekran kartına bir kablo aracılığı ile gönderir. Ekran kartı bu bilgileri kullanarak resmin ekranda hangi piksel boyutunda gözükeceğine karar verir. Piksel kalitesini ise ekran kartı ve monitörün özellikleri belirler.



Yorumlar

Yorum Gönder