İŞLEMCİ NEDİR? NE İŞE YARAR?

                        İŞLEMCİ NEDİR?


     Bugün ki konumuz işlemciler bu kez ana kartımız üzerinde 
bilgisayarın beyni diye tabir ettiğimiz işlemcileri sizlere sunmaya çalışacağım. Günümüzde birçok işlemci çeşitleri mevcuttur. Burada önemli olan husus kullanacağınız bilgisayara en uygun işlemciyi bulmak ve işlemcinin ne işe yaradığını bilmektir.

    İşlemcileri genel itibariyle bilgisayarın birimlerinin 
çalışmasını ve aralarındaki veri akışını kontrol eden elektronik aygıt olarak tanımlayabiliriz. Anakart üzerinde bulunan materyaller arasında işlemciyi beyin olarak kabul edebiliriz. Kullanıcı hangi bilgiyi nereye aktarması gerekiyorsa bunu işlemci üzerinden yapar. İşlemci bir bilgiyi başka bir konuma aktarır.

    İşlemciler sadece bilgisayarlar da bulunmaz evlerimizde 
ofislerimiz de hatta sokaklarda ki bazı araç gereçlerde 
işlemciler karşımıza çıkabilir. Çamaşır makinelerinde 
televizyonlarda cihazlarda ve bunlar gibi bir çok elektronik 
aletlerde bulunur.



             İŞLEMCİLER NE İŞE YARAR

    İşlemciler kendilerine ulaşan verileri matematiksel işlemler sayesinde çözümler ve ulaşacağı birimlere gönderir. Anlatması uzun sürebilir fakat bu işlemler saniyeden bile daha kısa bir zamanda halledilmektedir. Daha iyi anlaşılması açısından iki sayı düşünün ve bu sayıları çarp komutu verdiğinizde işlemcilerin aritmetik merkezi devreye girer ve bu işlemi anında yapar ve sonun ekrana yansıtır. Aynı şekilde karar vermesi gereken durumlarda da işlemciler, mantık kavramının kullanırlar. Yani gelen komuta göre hareket ederler. Bu komutları “mantık” ve “hesaplama” kavramlarıyla yaparlar.



   Daha iyi anlamanız açısından bu görsel işinize yarayacaktır.
















Yorumlar