İŞLEMCİMİZİ NEYE GÖRE SEÇMELİYİZ?




   Evet arkadaşlar bir önceki yazımızda işlemciler hakkında bilgi vermiştik işlemci nedir ve nasıl çalışır. Bu yazımızda da yine işlemciler üzerinden bir konu ele almak istiyorum.
   İşlemciler hakkında az çok bilgi edindik. Peki günümüzde yüzlerce çeşit olan bu işlemcileri neye göre seçmeli ve bilgisayarımıza uygun işlemciye nasıl karar vermeliyiz gelin hep beraber bu sorulara cevap bulmaya çalışalım.
   Bilgisayar için işlemci markaları dendiğinde “AMD” ve “INTEL” dünyada nam salmış iki markadır. Bu hususta dikkat etmemiz gereken en önemli şart bu iki markanın soketlerinin farklı olduğundan ötürü aynı ana kartta çalışmamaktadır. Yani INTEL ana kartları farklı, AMD ana kartları farklıdır. Bu şartı kesinlikle unutmayınız. İşlemci alırken öncelikle ana kartınızın hangi marka ve modeli desteklediğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Intel marka işlemciler dahi kendi içerisinde farklılık göstermektedir. Örneğin ana kartınız LGA1150 soketli işlemciyi desteklerken LGA1155 soketli işlemciyi desteklemeyebilir.
    Dilerseniz gelin bu iki markanın ayrı ayrı işlemci modellerinde ki püf noktaları ele alalım.
    Örneğin i9-9900 işlemcisi son model bir Intel marka işlemcidir. Buradaki 9 rakamı işlemcinin neslini gösterir yani bu işlemci 9. Nesil bir i9 işlemcidir. 9900 deki 900 ise model ayırımı için kullanıcılar veya satıcılar arasında kullanılmaktadır.
     Intel marka işlemciler de işlemcinin sonun aldığı eklere göre performans değişiklikleri gösterebilir.
Bunları şu şekilde sıralarsak;
K: Overclok edilebilir. Yani işlemcinin var olan hızı arttırılabilir. (Oyuncular için birebir)
T: Güç optimize edilebilen işlemcilerdir. (Şirket bilgisayarları için önemli)
H: Yüksek performanslı işlemciler.
HQ: Dört çekirdekli yüksek performanslı grafik işlemciler.
HK: Yüksek performanslı grafik ve overclok işlemciler.
U: Ultra düşük güç tüketen işlemciler.
Y: Son derece düşük güç tüketen işlemciler.

Yorumlar