MERKEZİ UYDU SİSTEMİ HAKKINDA HER ŞEY

   Değerli dostlar uzun araştırmalar sonunda bilgi sahibi olduğum merkezi uydu sistemi hakkında sizleri de gücümün yettiğince bilgilendirmek istiyorum. Merkezi uydu sistemleri genel olarak toplu yaşam alanları olarak nitelendirdiğimiz daire, iş merkezleri vs dijital, hd, 4K Ultra hd uydu yayınlarından toplu olarak  faydalanabilmeleri için tek merkeze kurulan ve bu merkezden bütün dairelerin yayın almasını sağlayan sistemdir. Merkezi uydu sistemlerinin çalışma prensibini öğrenmek için ekipmanları bilmemiz gerekir. 



   Anten : Çanak anten sadece uydudan gelen sinyalleri belirli bir noktada yoğunlaştırmaya yarayan bir tür ayna görevi yapar. Bir çanak antenin verimliliği ise çanağın büyüklüğü ve geometrisinin düzgünlüğü ile ilişkilidir. Metal/polyester, sac ya da alüminyum malzemeden imal edilir. 45cm’den  600 cm’ye kadar büyüklüklerde çanaklar mevcuttur. Çanak boyutu yayın alınacak uyduya göre değişir. Çanak antenlerin yüzlerce farklı modelleri vardır.

   Santral Lnb (Quattro Lnb) : Santral lnb, uydudan çanak antene gelen verici dalgalarını toplayarak uydu sinyalini merkezi uydu santraline (multiswitch) tv uydu kablosu vasıtası ile ulaştıran parçadır.

   Tv uydu kablosu : En basit ve etkili görev kablo, sinyali taşıma görevini görür.

   Uydu Santrali : Çoklu anahtarlar da denilen uydu santrali, uydu antenlerinden alınan sinyalleri kullanıcılar arasında bağımsız olarak paylaştıran ara birim elemanlarına denir. Bu sayede her daire birbirinden bağımsız bir şekilde uydu yayınlarını izlemesine olanak sağlar.

   Sat priz : Santralden dairenize çekilmiş olan kablo sat prize bağlanır ve artık daireye uydu sinyali ulaşmış olur. Uydu alıcınız ile sat priz arasında tv uydu kablosu ile bağlantı kurarak yayınları izleme imkanına kavuşmuş olursunuz.
   
   Çağımızın en büyük icatlarından birisi bu uydulardır. Dünya üzerindeki iletişim bence en güzel aktaran teknolojiye sahip birimler bunlar. 
   Uydu kanallarını izleyebilmek için Uzaya fırlatılan uydular, Dünya’dan ortalama olarak 35.784 kilometre yükseklikte bulunuyor. Dile kolay geliyor arkadaşlar 35.784 kilometre ötelerden ta evlerimize iş yerlerimize kadar uzanıyor.

Yorumlar

Yorum Gönder