MODEMler HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER

   Hayatımızın olmazsa olmazlarından internet ; peki internetin olması gerekli olan donanım birimi ; evet ta kendisi  : MODEM
   Modem olmadan internet olsa ne işimize yara değil mi ? Modem, internet için bir numaralı donanım birimidir. Bunun yanında accespoint, router, repeater vs vs gelir. Ama bu donanımlar internet için zorunlu değildir. Güçlendirmek için kullanılır. Fakat modem öyle mi modeminiz olduğu zaman rahatlıkla internete girebilirisiniz.

   Modem, tanım olarak “Modülator” ve “Demodülator” kelimelerinin birleşmesinden meydana getirilmiş bir terimdir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayarlara erişimini sağlayan cihaza verilen isimdir. Modemler daha çok telefon hattı üzerinden sayısal (digital) verilerin transferinde kullanılır. Veri gönderen modem, sayısal veriyi telefon hattıyla uyumlu analog sinyallere dönüştürür, bu işleme modülasyon denir. Veri alan modem ise analog işaretleri tekrardan sayısal veriye çevirir bu işleme de demodülasyon denir. Kablosuz modemler ise sayısal verileri radyo sinyallerine dönüştürür. 

   Modemimizi hazırladık, bilgisayarımızı hazırladık, internetimiz de var. O zaman yapamamız gereken tek şey modemimizin kurulumunu tamamlamaktır. Modemi bir nevi internetimize tanımamız gerekiyor. Telefon kablosunu, güç kablosunu ve varsa ethernet kablosunu modemimize uygun taktıktan sonra dikkat etmemiz gerek bazı ışıklar var. Bunlar; 


  • Güç kaynağı ışığı: Elektrik bağlantısını gösterir.
  • DSL ışığı: Hatta internet bağlantısının olup olmadığını gösterir.
  • WLAN ışığı: Kablosuz internet bağlantısının sağlandığını gösterir.
  • Ethernet ışığı: Bilgisayarınız ile modem arasındaki kabloda veri olduğunu gösterir.
   Modem kurulumu için en çok tercih edilen yöntem web arayüzünden kurmaktır. Modeminizin markasına göre arayüzüne girmeniz gerekir. Çoğunlukla 192.168.1.1' dir. Arayüze bağlandıktan sonra sizden 'kullanıcı adı' ve 'şifre' istenir. Bu da modeminizin arkasında kesinlikle yazar. Sonraki gelen menü tüm modemlerde aynıdır. sadece isim farklılıkları olabilir. Çoğunlukla “Hızlı Kurulum” veya ADSL başlığı altında “WAN Ayarları” yahut “ADSL Ayarları” gibi bağlantıların altındadır. Bu aşamada istenen kullanıcı adı ve şifre ise tercih etmiş olduğunuz, yani size hizmeti sağlayan internet servis sağlayıcısının tarafınıza vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifredir. Genellikle kullanıcı adı “harf-rakam@servis-sağlayıcısının-adı” şeklinde olur. Şifre ise son derece karmaşık karakterlerden oluşur. 
   Son model modemler de kurulumu otomatik olarak yapabiliyor ya da kullanıcı adı ve şifrenizi yazmakla uğraşmıyorsunuz, otomatik olarak dolduruluyor.


Yorumlar

Yorum Gönder