MONİTÖRLER NE İŞE YARAR ? SATIN ALINIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ

 Değerli dostlar, yeni yazımda monitörler hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Sosyal hayatta monitörler hakkında sıkça sorulan sorulara bilgim dahilinde cevap bulmaya çalışacağım. Tabiki benim için ve tüm oyuncu arkadaşlar için nasıl bir monitör almaları hakkında da elimden geleni yapmaya çalışacağım.

  Evet dostlar, nedir bu monitör gibi bir soru soracak olursanız en anlayacağınız şekilde söylemek gerekirse sanal ortamdaki görüntüyü bize  aktaran aygıttır. Özellikle televizyon, bilgisayar ve projeksiyon gibi cihazlardan gelen görüntüyü aktarır. Monitörlerin boyutları ''inç'' ile ölçülür. Bunu da monitör ekranının bir köşesinden karşı çapraz köşesine kadar olan kısım ile ölçeriz. Monitörün çıtaları ise boyuta sayılmaz.

   Monitörler geçmişten günümüze adeta evrim geçirerek ulaşmıştır diyebiliriz. Geçmişse baktığımızda tüplü monitör olarak bildiğimiz CRT monitör ile başlayıp LCD ve LED monitör olmak üzere teknolojiye ayak uydurarak kendini geliştirmiş ve tasarım harikaları ortaya çıkartmıştır. Bu farkları aşağıdaki görselden de kolaylıkla anlayabilirsiniz.

CRT monitor

LED monitor

ーー


 

   Farkı görüyor ve anlıyorsunuz değil mi arkadaşlar. CRT ve LCD arasındaki farklar sadece görsel olarak değil  yazılımsal ve donanımsal olarak da fazlasıyla farklılar. Teknolojinin gelişmesiyle beraber monitörler de yerini almış diyebiliriz.

LCD monitörler CRT monitörlere nazaran çok daha az güç tüketir ve gözünüzü yormaz.
LCD monitörler daha hafiftir ve daha parlak görüntü aktarırlar.
Bunların yanında LCD monitörler çok daha iyi çözünürlük sahibidir. Günümüzde 4K monitörler bile bulunuyor.
   LCD monitörler CRT monitörlerden çok daha iyi onu anladık, peki LCD monitörlerin hataları nelerdir? Özellikleri nelerdir, kısacası sıkça sorulan sorulara cevap vermeye çalışayım.

   Bilgisayar monitörlerinin en önemli kısmı paneller, yenileme (Hz) ve tepki süresi (ms) dir. 
   Bilgisayar monitörlerinde karşımıza 30 Hz, 60 Hz, 75 Hz, 85 Hz, 120 Hz, 144 Hz gibi farklı Hertz değerleri çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır. Bu değer ekranın bir saniyede kaç kez tazelendiğini belirtir. Oyuncu arkdaşaların buraya dikkat etmesi lazım çünkü bu değerler gösterilern FPS'yi sınırlar. Bu değeler arttıkça alacağınız ekran görüntüsü daha akıcı olacaktır. Özellikler oyunlarda ekran geçişlerini gözle görülür farkla anlayacaksınız. Cs-Go gibi oyunları oynayan arkadaşlar iyi bilirler duvar arkasından birden bire çıkan adamın ilk göreceğiniz yeri 60 Hz'de tüm vücut olurken 144Hz adamın ilk olarak kolunu görürsünüz ve ona göre hamle yapma şansınız daha da artar.
   Milisaniyelerle ifade edilen tepki süresi ise ekrandaki piksellerin renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme yükseldikçe, piksellerin de daha hızlı tepki verip renk değiştirmesi gerekir. Yoksa hayalet ya da çamurumsu görüntüler ekranda oluşur. Burada da önemli olan husus yenileme süresinin yani ms nin düşük olmasıdır.Hareketli sahnelerde oluşan o bulanıklaşmaya gecikme süresi neden olur.
   En iyi panel şu anda OLED (0.1 ms tepki süresi!) ama henüz oyun monitörlerinde yaygın ve ucuz kullanımı yok. OLED'den sonra Quantum Dot (QLED) geliyor diyebiliriz. Özellikle yüksek Nit oranları ile HDR sertifikalarını alıyorlar. Sonrasında da IPS ve türevleri ve TN yer alıyor. Ancak bir oyuncu için TN panelli monitörler IPS ve türevlerine nazaran Hz değeri daha yüksek olduğu için daha tercih edilebilir.

Yorumlar

  1. Monitöler hakkında sayenizde bilgim oldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Sade ve anlaşılır olmuş. Açıklamaların icin teşekkür ederim😉

    YanıtlaSil
  3. gereksiz bir yazı bence günümüzde crt monitör kalmadı zaten

    YanıtlaSil
  4. Oyunlar için monitörün önemini Anladım teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Oyunlar için monitörün önemini Anladım teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder