RAM ALINIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER?

   Bilgisayar toplayacaklar için her zaman en önemli unsur ekran kartı ve işlemci olmuştur. Fakat RAM'lerinde en az onlar kadar önemli olduğunu unutmamalıdırlar. Çünkü bir önceki yazımda da paylaştığım üzere RAMler bilgisayarımızın hızlı çalışmasında aktif olarak rol oynarlar.
   Gelelim RAMlerin önemli noktalarına ve dikkat edilmesi gereken hususlarına...
   Eskiden bilgisayarlar 32 bit ve 64 bit olarak ikiye ayrılırlardı. 32 bit destekli bilgisayarlar maksimum 3 GB RAM destekledikleri için pek istenilen bir sistem değildi. Günümüzde ise 32 bit işletim sistemlerinden tamamen sıyrıldık diyebiliriz. 64 bit işletim sistemleri ise tamı tamına 2 TB RAM desteklemektedir. 

   Bir RAM satın almak istediğinizde öncelikli olarak bilgisayarın sahip olduğu veya alacağınız ana kartın hangi tipte RAMleri desteklediğini bilmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmenin yolu ana kartın marka modelini öğrenerek resmi sitesinden kullandığı RAM tipini öğrenmek. Günümüzde farklı RAM çeşitleri bulunmaktadır.

Yukarıda gördüğünüz üzere 4 çeşit RAM vardır. Bunları destekleyen ana kartlarda farklı olmaktadır. DDR2'yi destekleyen bir ana kart DDR3'ü desteklemez.
RAM almak istiyorsak öncelikle DDR4 ya da DDR3 olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. ve son olarak da RAMlerin kendilerine özgü hızlarına dikkat etmemiz gerekmektedir. DDR sisteminin atası olarak kabul edilen ilk nesil DDR RAM'ler yaklaşık olarak 200 ile 400 MHz arasında bir veri hızına sahipken, bu hız DDR2 ile birlikte 400 ile 1600 MHz'a çıkmıştır. Günümüzde hala popüler bir şekilde kullanılan DDR3 ve DDR4 RAM'ler bu veri hızını alıp daha üst seviyeye çıkarmıştır. DDR4 ile ayrıca önemli bir enerji tasarrufu elde edebilirsiniz.



Yorumlar

Yorum Gönder