RAM NEDİR? NE İŞE YARAR?

                                                              RAM NEDİR?
     Yepyeni yazımızda karşınızdayım. Bu konumuz “RAM”. Herkesin bildiği ama kimsenin anlayamadığı ana kart üzerinde eşsiz öneme sahip olan ramler için aslında kullanacağımız tabir depolama birimidir. Fakat diğer depolama birimlerinden biraz farklıdır. Çünkü ramlar aşırı hızlı olduklarından yerini ve önemini kimseye kaptırmaz.
     Ramler bilgisayar içindeki verilerin hızla erişebilmesini sağlar. Verileri anlık olarak bilgisayar hafızasında tutarak verilerin daha hızlı taşınmasına yardımcı olur. Örneğin bilgisayarınızda yaptığın çalışmaları anlık olarak hafızasına kaydeder ve sizin görmenizi sağlar. Ramlarin en büyük önemlerinden bir tanesi de bilgisayarınızın hızlı çalışmasın da başrol oynamasıdır. Bilgisayarınız ne kadar sağlam işlemci ve ekran kartına sahip olsa da raminiz düşük olduğu takdirde bilgisayarınız yavaş çalışacaktır. Çünkü verileri hızlı iletmeye yarayan bir donanım parçasından yoksunsunuz. Bu arada bilgisayarınız da ram olmadığı müddetçe bilgisayarınız açılmaz.



                            RAM NE İŞE YARAR?

   Ram yongasında farklı iki veriye ulaşabilmek için geçen
süre genel olarak aynıdır. RAM’ler hesap çizelgesi gibi 
organize edilmiştir. RAM bölümü adreslenerek adresten 
okuma ya da adrese yazma işlemleri yapılabilir. Programlar 
ve veriler kullanımda olmadıkları zamanlarda 
yığın depolama alanında tutulur. Bu genellikler sabit disk 
olmakla beraber, USB bellek veya CD, DVD gibi optik 
ortamlar da olabilir. Talep olduğunda programlar yığın 
depolama aygıtından RAM’e kopyalanır ve ardından çalışır.
   Programların çalışabilmesi için öncelikle RAM’e aktarılması gerekmektedir. Bu işlemin temel amacı, CPU tarafından işlenecek veri ve komutlara çok daha hızlı bir şekilde erişilme ihtiyacıdır. CPU RAM’e sabit disklerden çok daha hızlı erişir.

Yorumlar

Yorum Gönder